Welcome to Our Website

Diyarbakır’da 16 ayda 218 kahvehane kapandı

Maraş merkezli 6 Şubat 2023 depreminde, Diyarbakır’da 5 bin 484 ağır hasarlı, 2 bin 828’nin orta hasarlı olmak 8 bin 312 yapı oturulamaz duruma geldi. Cumhurbaşkanlığı’nın çıkardığı genelgeyle beraber orta hasarlı yapılar da tam hasarlıya çevrildi. Bu yapılar arasında kahvehaneler de yer aldı.

Amida Haber’den Zelal Sinayiç’in haberine göre, deprem sürecinden etkilenen 11 ilde bankalar esnaflara faizsiz kredi desteği sundu. Fakat geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan yeni genelge ile Diyarbakır deprem bölgesinden çıkartıldı.

Kararın ardından, deprem sürecinde kredi çeken esnaflar kalan borçlarını faizleri ile beraber ödemek zorunda kalacak. Esnafların bir kısmı da kahvehanecilerden oluşuyor. İşsizlerin mesken tuttuğu kahvehaneler şimdi, artan maliyet ve ödeyemedikleri kredinin yükü altında eziliyor.

’50’YE YAKIN ESNAFIMIZ DEPREMDEN ETKİLENDİ’

Diyarbakır Kahveciler ve Çaycılar Odası Başkanı Abdurrahman Kavut, “Diyarbakır’da 809 kayıtlı esnafımız var. 2023 Şubat depreminden bu yana 16 ay içerisinde 218 esnafımız kayıtlarını sildirdi, kepenk kapattı. Bu büyük bir kayıptır. Depremde esnafımıza herhangi bir yardım verilmemiştir. Deprem sürecinde 50’ye yakın esnafımız depremden etkilendi, iş yerleri yıkıldı, eşyaları içerde kaldı, kurtaramadı. 11 ilimizde de hiçbir esnafımıza destek verilmedi. Geçinemedikleri için kepenk kapatıyorlar” dedi.

‘FAİZSİZ DENİLEN KREDİLERDE FAİZ ÖDEMELERİ BAŞLADI’

“Geçinebilse kepenk kapatır mı?” diyen Kavut şunları söyledi:

“Kiraları yüksek, elektrik yüksek. Şu anda hiçbir esnafımız kredi çekemiyor. Kredi faizleri çok yüksek. Bu bölge deprem bölgesinden çıkartıldı. Faizsiz denilen kredilerde faiz ödemeleri başladı. Faizler onlara da yansımış. Bunun onlara yansımaması lazım. Kredi faizlerini derhal geri çekmeleri lazım. O esnaf zaten daha önce bu parayı çekmiş böyle bir hak yok ki. Çok şükür ölüm fazla olmadı ama binlerce binalarımız hasar aldı, binlerce insan evsiz kaldı. Bu yüzden bu faizlerin kaldırılması lazım.”

Esnafın yaşadığı sıkıntıları çözebilmek adına, yerel yönetimler ve devletin daha etkili adımlar atması gerektiğini vurgulayan Kavut, “Bu insanlar neticede bu dükkanlarla geçimini sağlıyor. Şu anda en azından sanatkârlar odasına hiçbir insan gelip kayıt yapamıyor” diye konuştu.

(HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir